Putování za muzikou

01.11.2014 17:54

Tto je název pořadu, který natáčela Česká televize v neděli dne 19. října 2014 ve velkém sále Městského centra kultury a vzdělávání v Týně nad Vltavou. V pořadu účinkovala Jihočeská kapela a vltavotýnská dechová hudba Sedmikráska pod vedením kapelníka ing Josefa Boháče. Členové naší baráčnické obce dostali pozvání od kapelníka pana ing. Boháče, aby se natáčení zúčastnili v krojích a ve svérázu jako část komparzu. Byl přizván i náš dětský amatérský taneční soubor. Děti zde zatančily jeden taneček na čtverylkovou notu. Přípravy na natáčení a vlastní natáčení v sále trvaly téměř čtyři hodiny, ale celý komparz včetně dětí statečně vydržel v sále až do konce natáčení. Pořad uvádí známý moravský zpěvák Jožka Šmukař. Po skončení natáčení darovala tetička rychtářka Fialová spolu s jedním z našich nejmladších členů Fandou Hánou velké sladké koláče kapelníku Sedmikrásky p. Josefu Boháčovi a Jožkovi Šmukařovi s poděkováním za pozvání na natáčení. Naše účast v tomto pořadu přispěla alespoň malou měrou k popularizaci českých baráčníků. Termín vysílání pořadu v ČT nám zatím není znám.

Již druhým rokem se zúčastňujeme pravidelných Farmářských trhů v Týně nad Vltavou. Tak tomu bylo i v sobotu 25. října. Napekly jsme domácí buchty a koláče /s tvarohem, jablky, mákem/ a nadělaly dušičkovou výzdobu. Přestože počasí moc nepřálo, vyprodaly jsme téměř všechno pečivo i dušičkové dekorace a přispěly tak alespoň nějakou korunou do spolkové truhlice. Zajdeme navštívit i hrob naší bývalé zesnulé rychářky tetičky Berglerové a zesnulého drába souseda Michálka a v konšelském sedění v listopadu vzpomeneme všech našich zesnulých členů.

V úterý 28. října spolu s ostatními spolky a organizacemi půjdeme k pomníku padlých občanů ve světových válkách, kde je vždy při pietním aktu pokládán i společný věnec za vltavotýnské spolky. Tetička rychtářka si připravila krátkou vzpomínku na občany, kteří položili své životy v I.světové válce.

Znovu zveme tetičky a sousedy na Martinské posvícení, které pořádáme v sobotu dne 15. listopadu od 19,00 hod. v naší baráčnické rychtě v ulici Pod Tratí v Týně nad Vltavou. Na tomto posvícení bude hrát známá vltavotýnská Podskalačka a naši služebníci budou za celoroční poctivou službu obci opět obdarováni martinskými rohlíky.

Poslední týden v listopadu /24. - 26. l1./ se koná v naší rychtě předvánoční výstava, letos na téma „Od ovečky ke svetru“. Po všechny tři dny je otevřena pro veřejnost od 9,00 – 16,00 hod. a na výstavě bude možno zakoupit i některé výrobky. Srdečně zveme!

Jaroslava Svobodová, syndička, OB Týn n. Vlt.

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode